Therapie, coaching en yoga

Holistische therapie, coaching en yin yoga

‘Alles wat je nodig hebt, draag je al bij je.’

Soms loop je vast en wil je op zoek naar antwoorden. Je verlangt naar balans, rust, geluk en plezier.

Coaching is een doeltreffende manier om de kracht en antwoorden in jezelf te vinden en om deze te integreren in je dagelijks leven. Zo creëer je een verandering. Om een duurzame verandering in beweging te brengen, vraagt dat ook te kijken naar je huidige gedrag en patronen, hoe die zijn ontstaan en hoe je gevormd bent. Therapie is een effectieve vorm om daarin inzicht te krijgen en om zo te kunnen helen. 

Yoga komt van het woord ‘yuj’ in Sanskriet. Het betekent letterlijk ‘verbinding maken’ en ‘evenwicht brengen’.
De verbinding met jezelf opzoeken, van je hoofd in je lijf te geraken brengt vertraging, verstilling en ontspanning in een druk bestaan. Het brengt je tevens bewustwording. Je leert meer te gaan voelen in plaats van steeds te denken.

Bij die duurzame verandering help ik jou graag. Aan de hand van jouw behoefte, onderzoeken en verkennen we je hulpvraag en stel ik een persoonlijk behandelplan op. In een traject gaan we samen aan de slag met het thema of vraagstuk waar je graag een duurzame verandering in zou willen brengen.

Je krijgt (meer) zelfkennis, zelfcompassie en zelfliefde, om in verbondenheid met jezelf én met anderen bewust en gelukkig te kunnen leven.

Therapie

Bij therapie onderzoeken en behandelen we gedrag dat wordt gevormd door aspecten uit het verleden. Denk bijvoorbeeld aan psychische belemmeringen, traumaverwerking of een verstoord functioneren in het dagelijks leven. Naast een psychosociale en medische benadering, behandel ik vanuit een holistische visie.

Holisme en holistische therapie

De naam holisme is afgeleid van het Griekse ὅλος (holos) en betekent ‘geheel’. Een holistische visie betekent dat je alles als één geheel beschouwt en dat je ziet dat alles met elkaar verbonden is. Op vijf niveaus bestaat invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Zij maken ons als mens heel. Wanneer één of meerdere van deze niveaus in disbalans is of zijn, heeft dat ook invloed op de andere niveaus.

Bij holistische therapie kijkt de therapeut bij het helen naar het mentale, fysieke, emotionele, energetische en spirituele niveau van de mens. Bij klachten en ongemak wordt er dus naar onderliggende oorzaken gekeken die de klacht eventueel kunnen veroorzaken. Omdat alles met elkaar verbonden is, kan het één niet zonder het ander: wanneer je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, speelt naast deze fysieke klacht wellicht ook het mentale en emotionele niveau mee. Het is belangrijk om zowel de klacht als de oorza(a)k(en) te behandelen.

Omdat ik in opleiding ben tot holistisch therapeut, zal ik gedurende mijn studie therapiesessies en behandeltrajecten tegen een lager tarief aanbieden. Dat kunnen eenmalige sessies of korte trajecten zijn. Deze worden voorafgegaan door een intakegesprek, waarin we bespreken wat voor jou het fijnste is en of het past binnen het thema waarover ik op dat moment leer.

Tijdens sessies en trajecten zul je merken dat het een het ander niet uitsluit. Door meer helderheid te krijgen, zul je ook (weer) naar de toekomst kunnen kijken en daarom kan coaching naast therapie bij sommige vraagstukken ook passend zijn.

Coaching

Bij coaching werken we met een toekomstgerichte visie om vanuit het nu huidig gedrag te veranderen voor de toekomst. Klachten in het nu herkennen we en belemmeringen nemen we weg om talenten en krachten te kunnen benutten. Coaching is gericht op persoonlijke groei, om voldoening en plezier te ontwikkelen.

Met enkele van mijn eigenschappen zoals, objectief, empathisch en positief, kan ik jou motiveren, inspireren, ondersteunen en begeleiden. Ook mijn ruime ervaring als docent, persoonlijk en klassenmentor, docentbegeleider, taalcoördinator en onderwijsontwikkelaar in het voortgezet onderwijs en als studie- en huiswerkbegeleider stelt mij als holistisch coach in staat jou kundig, enthousiast en betrokken te begeleiden.

De methodieken waarmee ik werk, bieden jou naast inzichten ook praktische tools om na jouw persoonlijke coachingstraject bij mij, zelf verder te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en groei.

Voor coaching kun je bij mij terecht om je op persoonlijk vlak of bij je studie of werk te ontwikkelen.

Tijdens sessies en trajecten zul je merken dat het een het ander niet uitsluit. Door meer focus aan te brengen, zul je (opnieuw) onderzoeken welke talenten en krachten jij bezit en hoe je gevormd bent. Therapie kan daarom naast coaching bij sommige vraagstukken ook helpend zijn.

Yin Yoga

Yin yoga is een yogastijl waarin diepe ontspanning, mindfulness, meditatie, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel én zachte kracht en stimulatie van levensenergie samenkomen. Met yin yoga kom je thuis bij jezelf, in vertraging en verstilling. Je maakt contact met je lichaam en gevoel en bent helemaal in het moment. 

Yin is een tegenwicht tegen de snelle en technologische wereld van vandaag. Meestal zijn we in de stressmodus en zijn onze zintuigen volledig overprikkeld. Yin yoga helpt je om weer in je eigen ritme te komen. Het herstelt je lichaam op een meditatieve manier. Yin balanceert ook onze yang-energie of snelle fysieke yoga- of sportbeoefening (crossfit en kickboksen bijvoorbeeld). Yin yoga helpt vooral bij vermoeidheid, stress, overprikkeling, milde hoofdpijn of spanning. 

Omdat we bij yin yoga werken met de bindweefsels (fascia), ontwikkel je op een dieper niveau flexibiliteit en kracht. Het bindweefsel heeft wat tijd nodig om van vorm te veranderen. Daarom neem je bij yin yoga passieve houdingen in ontspanning aan, soms wel vier tot zes minuten lang. Bij andere vormen van yoga, zoals vinyasa en hatha, werk je met je spieren (inspanning). Je kunt dan in een sneller tempo verschillende houdingen aannemen en vaak maar enkele momenten. Ook bevorder je de doorstroom van je levensenergie (chi) met yin yoga. Zo worden eventuele energetische blokkades opgeheven en ervaar je een positieve werking van je gezondheid, conditie en welbevinden.

Voor yin yoga kun je bij mij terecht in privé- of groepslessen. Ik geef ze op locatie en op verzoek online. Ook verzorg ik workshops, waarbij yin yoga wordt gecombineerd met ademwerk/breathwork en/of soundhealing.

Kom thuis bij jezelf in een volledige ontspanning  of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek als je eerst meer wilt weten.

‘The most creative act you will ever undertake is the act of creating yourself.’

– Deepak Chopra

RomyJoy Fotografie

‘The quieter you become, the more you are able to hear.’

– Rumi

Met welke hulpvragen kun je bij mij terecht?

Hieronder volgt een aantal voorbeelden van thema's en vraagstukken. Natuurlijk kun je ook bij andere hulpvragen ondersteuning en begeleiding krijgen.

Balans

Ervaar je gevoelens van stress of lusteloosheid? Heb je het idee dat je geleefd wordt? Wil je grenzen leren aanvoelen en aangeven? Heb je burn-/bore-outklachten? Of zit je niet zo lekker in je vel?

Samen kijken we naar wat jou bezighoudt, hoe je je gedrag kunt aanpassen en de regie over je leven (terug)krijgt en hoe je ernaar kunt blijven handelen.

Rust

Heb je continu gedachten? Heb je last van angsten? Slaap je minder goed? Ben je snel overprikkeld? Heb je weinig energie? Kun je niet goed tijd voor jezelf vrijmaken? Of ben je onzeker?

Samen onderzoeken we welke overtuigingen of patronen jou nu belemmeren om te kunnen ontspannen en vinden we manieren waarop je dat wel kunt.

Geluk

Kun je vragen als 'Wat is de zin van het leven?' of 'Wie ben ik?' niet goed beantwoorden? Kun je moeilijk bij je gevoel komen? Heb je moeite om je emoties te herkennen of te uiten? Heb je negatieve gedachten? Of heb je neerslachtige gevoelens?

Samen verkennen we waar je energie van krijgt en hoe je betekenisvoller kunt leven.

Plezier

Beleef je minder plezier in de dingen die je doet? Kun je voor je gevoel nu niet volledig je talenten benutten tijdens studie of op werk? Communiceer je met je omgeving niet zoals je zou willen? Of ervaar je sociale moeilijkheden?

Samen leren we wat je meer aandacht wilt geven en hoe je bewuster kunt leven.